Reuze krab kan Noordzee bedreigen

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil dat de rode koningskrab of Kamtsjatka-krab volop weggevangen mag gaan worden. De reuzekrab zou de natuurlijke balans voor de Noorse kust en mogelijk ook in de Noordzee ernstig gaan verstoren. Het enorme beest kwam oorspronkelijk alleen voor in Alaska en bij Kamtsjatka (Noord-Azië). In 1960 gaf Stalin de opdracht om het beest bij Moermansk in zee uit te zetten. De krab moest daar als voedsel dienen voor de bevolking die daar woonde en werkte bij het stationeren van de onderzeese nucleaire onderzeeërs van de Sovjets. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de ontmanteling van de basis, kreeg de krab vrij baan.

Nu leven er zo'n tien tot vijftien miljoen van dergelijke krabben die bij Noorwegen de oceaanbodem kaalvreten, zo beweert het WNF. Het dier vreet alles: mosselen, zeewier, schelpen, dode en levende vissen, viseitjes en wormen. De krab heeft poten met een lengte tot negentig centimeter en een lijf met een diameter tot vijftig centimeter. Het dier wordt 20 tot 30 jaar oud, kan 4,5 kilo zwaar worden en de vrouwtjes leggen jaarlijks 300.000 eitjes.

Het WNF vreest dat de krab over een aantal jaren ook voor de Nederlandse kust en elders in Europa voor gaat komen. ''Deze soort hoort hier niet thuis. Hij kan een grote verstoring teweeg brengen'', aldus een woordvoerster van het WNF. Ondanks dat het beest geen menseneter is kan het wel met één knip een vinger of deel van een hand amputeren.


Het beest geldt overigens als een lekkernij: één kilo krab levert 75 euro op. Noorwegen heeft begin dit jaar de vangstquota reeds verhoogd, maar zekerheidshalve ook een wetenschappelijk onderzoek gelast om er achter te komen of het beest de visstand werkelijk bedreigt, zoals vissers en nu ook het WNF menen.