Gesloten filmsite wijkt uit naar buitenland

Een Nederlandse filmsite die afgelopen januari off-line ging, onder druk van filmdistributeur A-Film en de stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), is teruggekeerd in het buitenland. Het gaat om de site Emule.nl die links gaf naar (film)bestanden op het eDonkey-netwerk.

De makers hebben de site nu verplaatst naar Australië en hernoemd naar Emulenl.com. Met de extensie .com en door de verhuizing van de inhoud naar een Australische provider omzeilt de internetpagina volgens de maker nu de Nederlandse wet. ''Laat Brein nu maar zien wat ze kunnen. Helemaal niets'', aldus oprichter M. van Es van de site.

A-Film ondernam begin dit jaar actie tegen de site om met name de links naar bestanden van de succesvolle trilogie Lord of the Rings weg te krijgen. De distributeur dreigde met hoge boetes. ''Maar ook die links staan weer op de nieuwe pagina'', zo zegt Van Es.

De jurist van A-Film zei gisteren nog niet te kunnen reageren op de nieuwe situatie. Bij BREIN was niemand bereikbaar voor commentaar.