Grote kunst- en antiekbeurs Tefaf van start

Vandaag is in Maastricht de zeventiende editie van 's werelds grootste kunst- en antiekbeurs geopend: de Tefaf (The European Fine Art and Antiques Fair). Ruim tweehonderd kunsthandelaren en antiquairs uit veertien landen bieden tot en met 14 maart hun kunstwerken aan. Naar verwachting zullen 65.000 mensen de beurs in het congrescentrum MECC bezoeken.

Toppers van dit jaar zijn onder andere doeken van Frans Hals, Jacob van Ruisdael en maar liefst twintig Picasso's. Ook is er een heuse flipperkast uit 1790 uit VenetiŽ en die doet het nog steeds. Daarnaast zijn te zien: The Golden Star, een helder gele kussenvormig geslepen diamant van 101.28 karaat, en een ijzeren armband, bezet met een aquamarijn van 147 karaat, omringd door vier kleinere aquamarijnen.

Bij de opening van de beurs werd door de organisatie scherpe kritiek geuit op pogingen van archeologen, nationale overheden en de Unesco om de kunsthandel aan banden te leggen. Zo zijn archeologen van mening dat antieke objecten door de kunsthandel verloren gaan. De organisatie van de Tefaf meent dat deze opstelling de groei van een zwarte markt zal doen toenemen.

De economie is in vergelijking met voorgaand jaar aangetrokken en ondanks de zwakkere dollar blijven Amerikaanse de grootste groep kopende kunstverzamelaars. Uitbreiding van het MECC zorgt ervoor dat de beurs dit jaar groter is dan voorgaande jaren.