Eerste procesweek Dutroux zit erop

Vandaag had voor deze week de laatste procesdag van de zaak Dutroux plaats. In het Hof van Assisen in Aarlen werden drie politieagenten verhoord die betrokken waren bij het onderzoek naar de ontvoering van Laetitia Delhez. De zaak wordt maandag 8 maart om negen uur voortgezet. Het getuigenverhoor zal dan worden afgemaakt.

De agenten hebben het hele onderzoek naar de verdwijning gecoördineerd, tot het einde van het gerechtelijk onderzoek in 2001. De getuigen gaven bij hun verhoor geen details over de inhoud van het onderzoek, maar een overzicht van alle onderzoeksdaden die bij de omvangrijke opsporing werden verricht. Zo werd aangegeven welke middelen werden ingezet om Laetitia terug te vinden, de verdachten te arresteren en de lichamen van de andere slachtoffers te lokaliseren.

Ook onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werd vandaag ondervraagd, hij had de leiding over het gerechtelijk vooronderzoek. Hij kwam bij het afleggen van zijn getuigenis in moeilijkheden toen hem werd gevraagd naar de bewakingsmaatregelen die twee agenten ten tijde van het onderzoek kregen. De reden voor de bescherming was dat er informatie was binnengekomen over plannen om de ambtenaren uit te schakelen.

Fotograaf
Een incident van geheel andere orde betreft het ontzeggen van de toegang tot de rechtszaal van een fotograaf van de krant 'Het belang van Limburg'. Betreffende krant plaatste vanochtend een grote foto van verdachte Marc Dutroux op de voorpagina, waarbij alleen de ogen werden afgedekt met een balkje. Dit is tegen de uitdrukkelijke wens van Dutroux, die niet herkenbaar in beeld wil worden gebracht. De fotograaf mag daarom het proces niet meer bijwonen.


De gewraakte voorpagina van 'Het belang van Limburg', die op de site van HBVL als PDF is te bekijken zonder blokje voor de ogen


Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.