Veroordeelde 9-11 krijgt nieuw proces

De Marokkaan Mounir al-Motassadeq, de eerste persoon die is veroordeeld wegens de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten, krijgt een nieuw proces. Het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe heeft het eerste oordeel namelijk vernietigd.

Al-Motassadeq werd in februari 2003 door de rechtbank van Hamburg wegens medeplichtigheid aan de moord op 3.066 mensen veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. De student elektro-techniek zou lid zijn van de Hamburgse cel rondom Mohammed Atta, één van de aanslagplegers. De verdachte zou zich bezig hebben houden met de financiële zaken van de aanslagplegers en deze verborgen hebben gehouden voor de autoriteiten. Al-Motassadeq hield echter steeds vol onschuldig te zijn.

Volgens de advocaten van de man was er sprake van een oneerlijk proces omdat de Verenigde Staten getuigenverklaringen achter zouden hebben gehouden. Daarbij ging het vooral om een wending in een eerder proces tegen verdachte Mzoudi. De chef van de groepering rondom Atta zou tegenover Amerikaanse beambten hebben verklaard dat alleen hij en de piloten van de op handen zijnde aanslagen wisten. Mzoudi werd op basis van die informatie vrijgelaten. Al-Motassadeq was toen echter al veroordeeld.