Kernfusiereactie op 'desktopniveau' opnieuw aangetoond

Wetenschappers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat op eenvoudige wijze kernfusie - een proces dat op de zon plaatsvindt - kan worden gecreeërd met behulp van geluidsgolven. Andere wetenschappers blijven sceptisch rond de claim.

In 2002 beweerde een team van wetenschappers onder leiding van Rusi Taleyarkhan aan het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee dat ze waterstofkernen konden fuseren door met geluidsgolven aceton laten imploderen. Het resultaat opende de mogelijkheid tot goedkope oneindige energievoorziening, met een apparaat ter grootte van een bureau.

Critici vonden al snel fouten in het rapport. Een ander team van onderzoekers bij Oak Ridge herhaalde het experiment en men kon geen neutronen of radioactivieve tritium vinden, dat normaal ontstaat bij kernfusie.

Rusi Taleyarkhan beweert nu opnieuw dat het hem gelukt is kernfusie te laten optreden. Hij voerde het experiment uit op de Purdue Universiteit in Indiana, en hij zegt dat hij nu sterke bewijzen heeft van een eenvoudig kernfusiesysteem dat niet meer ruimte inneemt dan een bureau. Het werk is gecontroleerd voordat het in het toonaangevende rapport Physical Review E verscheen.

In het experiment uit 2002 straalden neutronen op een tank met aceton om kleine bubbels te veroozaken. In het nieuwe experiment werd aceton vervangen door deuterium, een zwaardere vorm van waterstof met een toegevoegde neutron. Met behulp van geluidsgolven werden de bubbels uitgezet en daarna geimplodeerd. Op het moment dat de bubbels implodeerden ontstond er een temperatuur van miljoenen graden wat twee deuteriumkernen liet fuseren. Bij de fusie zou tritium moeten ontstaan, en neutronen met 2,5 miljoen elektrovolt aan energie.

Het team heeft bewijs van beide reacties gevonden, maar andere wetenschappers wezen op een klein verschil in de hoeveelheid neutronen en tritium wat gedetecteerd is, en de instelling van de detector. Het verschil bleek echter te komen door een fout in de meetapparatuur. Nieuwe apparatuur toonde wel aan dat de neutronen de juiste hoeveelheid energie hadden, en de juiste hoeveelheid tritium overbleef.

Larry Crum, een expert in akoestiek aan de University of Washington in Seattle zegt dat de nieuwe resultaten aannemelijkheid geven aan het idee van sonokernfusie. Hij voegt toe: "Ik denk echter dat er niet veel mensen zijn die het willen geloven".