Staatskwekers wiet lijden verlies

In Nederland zijn twee legale hennepkwekerijen, deze produceren de zogenaamde medi-wiet; medicinale cannabis die via apotheken verstrekt wordt. Beide kwekerijen, in Veendam en het Westland, zijn zo'n half jaar actief maar het project lijkt te mislukken omdat patiŽnten hun heil zoeken bij de gewone coffeeshops en een Rotterdamse stichting.

Een tiental coffeeshops in Nederland en de Rotterdamse stichting leveren aan mensen, die een doktersrecept overleggen, wiet tegen een veel lagere prijs dan de apotheek. Voor veel patiŽnten is dat veel voordeliger omdat het ziekenfonds de wiet niet vergoedt. Zelfs nu de staatscannabis tot twee euro onder de kostprijs wordt verkocht, kan die niet concurreren met de illegale medi-wiet. Cannabis is in de apotheek met acht ŗ negen euro per gram namelijk twee keer zo duur als in de koffieshops.

Volgens het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid kopen op dit moment slechts duizend patiŽnten hun cannabis bij apotheken. Dat is maar een fractie van de zeven- ŗ vijftienduizend waarop het BMC rekende. De twee staatskwekerijen draaien nu zwaar verlies. Het openbaar ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg willen de 'illegale apothekerspraktijken' nu gaan aanpakken.