Proces tegen Dutroux begonnen

RedDevil085 had ons via de de nieuws-submit te melden:

Het proces tegen de vermeende Belgische pedofiel Marc Dutroux is vandaag van start gegaan. Deze eerste procesdag van het Hof van Assisen in Aarlen zal naar alle waarschijnlijkheid geheel in beslag worden genomen door het vormen van de jury. Het voorlezen van de akte van beschuldiging staat voor morgen op de agenda.

Er werden al 180 potentiële juryleden opgeroepen. Eerst zullen de excuusredenen van 66 van hen worden uitgezocht, die zij hebben aangevoerd om niet deel te hoeven nemen aan de jury. Dan zal een eerste schifting volgen, waarna nog 48 kandidaten overblijven. Deze personen zitten in de jury, mits zij niet worden gewraakt door het Openbaar Ministerie of de verdediging. Zo zal één vrouw wegens vooroordelen geweigerd worden omdat ze aangaf graag in de jury te willen zitten en deel had genomen aan de zogenaamde witte comité's voor justitiehervorming. Uiteindelijk moeten er twaalf juryleden en twaalf reserveleden overblijven.

Verdachte Dutroux liet voor het begin van de zaak weten dat medeverdachte Michel Nihoul de spil in een pedofielennetwerk is. Volgens Dutroux was Nihoul, die als enige niet gevangen zit, de opdrachtgever voor de ontvoering van de kinderen. Behalve Dutroux en Nihoul staan ook Michel Lelièvre en Michelle Martin terecht. De vier worden onder andere verdacht van het ontvoeren, verkrachten en/of doden van verscheidene kinderen, onder wie An Marchall (17) en Eefje Lambrecks (19) en Julie Lejeune en Mélissa Russo (beiden 8).

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.