'Cafémelker' Kooistra beschuldigd van chantage

calvobbes had ons via de de nieuws-submit -geheel herschreven, waarvoor dank!- te melden:

Onroerend goed-zakenman Sjoerd Kooistra is geen onbekende in de Nederlandse horecawereld. Hij heeft zich gespecialiseerd in de opkoop en uitpachting van horecagelegenheden en heeft daarmee tot op heden zo'n tachtig verschillende bedrijven onder z'n hoede weten te krijgen, waaronder de grote gelegenheden in o.a. Amsterdam en Groningen. De hiermee al eerder in opspraak geraakte Kooistra wordt er nu van beschuldigd dat hij chantage gebruikt om zakelijke meningsverschillen met concurrenten op te lossen. Kooistra was de laatste tijd al veel in het nieuws omdat opvallend veel van de café's die hij bezit, failliet raken.

Nu beschuldigt Ton Lenting, directeur van horeca-adviesbureau Lenting & Partners, en coördinator van de Grolsch Horeca Academie voor beginnende ondernemers, Kooistra ervan misbruik te maken van zwartwerkers in de horeca. Volgens Lenting gaan horecaondernemers daardoor makkelijk door de knieën voor deze chantage: "Nou, dan betaal je Kooistra wel, dan kies je eieren voor je geld.", aldus Lenting.

Lenting zelf heeft daar ook mee te maken gehad. Toen hij in 1995 een goedlopend café in Nijmegen aan Kooistra verkocht, eiste Kooistra na een paar dagen de helft van de koopsom (5,2 miljoen gulden, ca. 2,4 miljoen euro) terug. Lenting weigerde dat, waarna Kooistra dreigde naar de fiscus te stappen met belastende informatie over Lenting. Lenting bleef weigeren te betalen en uiteindelijk schreef Kooistra een brief aan de fiscus. Lenting kreeg daardoor een naheffing van in eerste instantie een kwart miljoen, maar dat is na nader onderzoek teruggebracht tot 6.000 euro.

Kooistra ontkent de beschuldigingen van chantage en meent dat er sprake is van kroegpraat. Ook is hij verbaasd dat de fiscus geen grote onregelmatigheden heeft gevonden "Dan hebben ze gewoon niet goed gecontroleerd."

En dat is dus niet het enige waarbij Kooistra in opspraak is. Sinds het plotselinge faillissement van de Oesterbar aan het Leidseplein in Amsterdam gaat die gemeente hem in de gaten houden. Het personeel had na de onverwachte sluiting een brandbrief gestuurd waarin ze vertelden ervan overtuigd te zijn dat er geen moeite is gedaan om faillissement te voorkomen. Burgemeester Cohen heeft een diepgaand onderzoek naar Kooistra aangekondigd, omdat wel meer van de cafés die hij bezit failliet gaan. Vorig jaar gingen er 9 cafés van Kooistra failliet waardoor o.a. de belasting, UWV en leveranciers in totaal bijna 5 miljoen euro schade leden.

Ook andere gemeentes stellen een onderzoek in naar de werkwijze van Kooistra. Daarnaast weigert bierbrouwer Grolsch nog samen te werken met Kooistra.

Ook in het programma Zembla op Nederland 3 is recent uitgebreid aandacht besteed aan de handel en wandel van Kooistra.