Geen Oscar voor Nederland

Afgelopen nacht zijn de jaarlijkse Oscaruitreikingen gehouden. De film Lord Of The Rings - The Return Of The King was dit jaar de grote winnaar. De film van Peter Jackson slaagde er in om maar liefst elf van de elf nominaties te winnen. Ze wonnen onder anderen de Oscar voor best directing en de Oscar voor de beste film. Dit jaar werd LOTR dan eindelijk beloond voor het maken van de beste film. Eerdere delen van deze trilogie werden gepasseerd bij vorige Academy Awards.

Peter Jackson
Peter Jackson met één van de elf beeldjes voor the Return of the King

Dat deze film elf van de elf nominaties gewonnen heeft is niet niks. LOTR mag nu een eerste plaats delen met Ben Hur en Titanic. Ben Hur presteerde het ook om elf Oscars te winnen, zij waren echter veertien keer genomineerd. De film Titanic scoorde elf van de twaalf nominaties.

Nederland was dit jaar genomineerd voor een Oscar met de film 'De Tweeling', maar moest helaas zijn Oscar afgeven aan de Canadese film, Les Invasions Barbares. Deze film was genomineerd voor beste buitenlandse film.

De Oscar voor de beste hoofdrollen werden dit jaar uitgereikt aan Charlize Theron, voor haar rol in Monster, en aan Sean Penn, voor zijn rol in Mystic River.

De uitslag van de Academy Awards zijn vannacht bijgehouden, en zijn hier te vinden. Uiteraard kan je nog steeds discussiëren op ons Forum.