'Geen tijd om te stemmen. Ik had seks!'

Loedertje meldde ons via IRC het volgende:

Een Australische vrouw claimt dat ze niet op tijd haar stem heeft kunnen uitbrengen voor de statenverkiezingen van 7 februari jongstleden in AustraliŽ, omdat ze op dat moment seks had met een groep van dertig mannen. In AustraliŽ is men verplicht te stemmen. Doet men dit niet, dan volgt er een boete van (omgerekend) zo'n 24 euro.

Bob Longland van de Australische kiescommissie zegt nog nooit zo'n goed excuus gehoord te hebben. Al veel meer mensen hebben zich volgens hem met redenen voor het niet stemmen gemeld. Het meest gebruikte excuus is ziekte, maar ook kapotte auto's, boten of vliegtuigen zijn een veelgehoord excuus. Sommige mensen laten zelfs weten te zijn overleden en daarom niet gestemd te hebben.

Volgens Longland zijn de meeste excuses oprecht. Van de 200.000 mensen die niet hebben gestemd, moeten er uiteindelijk zo'n 25.000 betalen omdat ze geen geldige reden kunnen geven. Dit zorgt ervoor dat er iedere verkiezing (omgerekend) zo'n 650000 euro in de Australische schatkist verdwijnt.