Spullen Saddam op zwarte markt

Op de zwarte markt van Bagdad worden voor flinke prijzen spullen verkocht die toebehoorden aan Saddam Hoessein, de voormalige dictator van Irak. De goederen komen uit de paleizen van Saddam die bij de val van zijn regime in april 2003 geplunderd werden.

Onder de waar bevindt zich onder andere een 88-delig Frans servies, dat volledig gegraveerd is met een arend, het symbool van de Iraakse republiek onder Saddam. Dit werd voor omgerekend 1.200 euro verkocht. Een hoed van de ex-dictator wisselde voor 240 euro van eigenaar en een paar schoenen voor 160 euro. Ook worden volledige meubelstukken aangeboden, zoals een bar van drie meter lang, vier stoelen en twee sofa's met Saddams initialen, die voor een totaalprijs van 9.607 euro verkocht werden.

Amerikaanse soldaten konden na de val van het regime de hand leggen op verschillende spullen, maar lieten alles liggen uit angst om vervolgd te worden. De goederen vielen vervolgens in handen van Iraakse plunderaars. Veel zaken worden naar het buitenland gesmokkeld om ze daar te kunnen verkopen, zoals de wapencollectie van Saddam en de sportwagens van zijn zoon Oeday.