NASA dichtbij oplossen van Mars-mysteries

NASA-wetenschappers zeggen dat ze over enkele dagen een conclusie kunnen trekken over de vraag of Mars in het verleden wel of geen grote hoeveelheden water had. Ze gebruiken hiervoor gegevens van de Marsrover Opportunity.

De Opportunity is vijf weken geleden in een twintig meter grote krater geland in het Meridiani Planum. Het gebied werd gekozen door de aanwezigheid van hematiet, een mineraal dat voornamelijk gevormd wordt door wateractiviteit. Ook zeggen sommige wetenschappers dat het gebied tekenen vertoont dat er ooit een oceaan gelegen heeft.

De robot heeft microscoopfoto's gemaakt, spectroscopische analyse en delen van een rots afgeschuurd om een stofvrije analyse van een rots te kunnen maken. Het apparaat heeft al een aantal bijzondere dingen ontdekt. Met kleurenfoto's genomen door veertien verschillende filters werden er tekenen waargenomen van buigingen en krommingen in de lagen, dat er op kan wijzen dat het geformeerd is door water. Andere close-upbeelden tonen intrigerende vormen, waaronder bolletjes, haarachtige draden en een vorm die op macaroni lijkt.

Uiteindelijke conclusies zijn nog maar enkele dagen van ons verwijderd. Die komen wanneer het voertuig nog meer onderzoeken heeft uitgevoerd.


Vreemde vormen waaronder een soort haar (Foto: NASA/JPL)