Lancering Rosetta opnieuw opgeschort

De Europese kometenjager Rosetta is voor de tweede op een volgende dag aan de grond blijven staan. Werd de lancering gisteren al uitgesteld wegens de slechte weersomstandigheden, is de sonde nu blijven staan door technische redenen.

De lancering werd dit keer uitgesteld door de vondst van een los stuk isolatiemateriaal in de belangrijkste brandstoftank van de ruimtesonde. Zo meldde een woordvoerder van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vandaag.

Afgelopen donderdag mislukte de lancering ook al. Toen was het te wijten aan weergoden. De ESA heeft een zogeheten 'launchwindow' van drie weken, een periode waarbinnen Rosetta het heelal in kan worden gestuurd. De ESA liet dan ook weten zich geen zorgen te maken over de opdracht.

Het onbemande ruimtevaartuig moet over een kleine tien jaar aankomen op de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko (CG), waar de lander zich met harpoenen vast schiet op de kern. De bedoeling is om meer te weten te komen over kometen en het ontstaan van het heelal. De missie is voor de Europese ruimtevaartorganisatie van groot belang. "Rosetta is een van de meest aansprekende missies die tot nu toe ondernomen zin", aldus wetenschapsdirecteur David Southwood.