Beach Boys-classic 'Smile' voor 't eerst live

Wat "Duke Nukem Forever" is voor gamers, is "Smile" voor muziekliefhebbers; een muziekalbum dat legendarisch is geworden, juist omdat 't nooit is verschenen.

Beach Boys - SmileEén van de nog levende Beach Boys, voormalig frontman Brian Wilson, heeft nu op 61-jarige leeftijd de fans alsnog kennis doen maken met het album, door afgelopen weekeinde het complete album live te spelen tijdens een concert in de London Royal Festival Hall. Het concert was overigens een eerste in een serie van meerdere die nog gaan volgen. Hoewel de uitvoering grotendeels akoestisch was, en Wilson niet overal meer de vroegere kracht in z'n stem leek te hebben en af en toe zelfs de songteksten leek te zijn vergeten, getuigden de vele bezoekers van het uitverkochte concert "tot tranen te zijn geroerd".

Het album "Smile" werd in 1967 opgenomen door de Beach Boys als opvolger van het al even legendarische "Pet Sounds", en al tijdens de opnames leek dit album de Beach Boys in een klap naast -of boven- hun tijdgenoten the Beatles moeten plaatsen, maar 't werd nooit door de platenmaatschappij uitgebracht. Enkele songs drongen later wel door tot het publiek via release op andere albums of illegale bootlegs, maar tot een officiële release kwam het, tot grote spijt van de vele fans, nooit.