Betogingen bij Vredespaleis rustig verlopen

De betogingen voor het vredespaleis in Den Haag zijn rustig verlopen. In het vredespaleis begonnen gisteren de hoorzittingen van het VN-hof over de omstreden muur tussen Israël en Palestina. In Den Haag waren er ongeveer 1500 pro-Israëli's en 600 Palestijnse sympathisanten op de been. Door het gescheiden houden van beide betogingen werden confrontaties voorkomen.

De pro-Israëli's hielden een mars om hun steun te betuigen aan het beleid van Israël omtrent de veiligheidsmuur. De mars ging vanaf het Indië-monument richting het vredespaleis. Voor het vredespaleis was een bus neergezet die bij een aanslag in januari was verwoest.

De Palestijnse leider Yasser Arafat had herhaaldelijk opgeroepen tot protesten tegen de muur, die waren er dan ook massaal in de Palestijnse gebieden. Zo'n 2500 demonstrerende Palestijnen werden bij de muur bestookt met traangas door Israëlische soldaten.

Een woordvoerder van de Palestijnen heeft voor het hof aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël. De uitspraak van het VN-hof is echter niet bindend en Israël heeft al aangegeven ze te zullen negeren.