Homeopathische artsen woedend op minister

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft zich de woede van de Artsenvereniging van Homeopaten (VHAN) op de hals gehaald na zijn opmerkingen gisteren over homeopathische artsen. Hoogervorst zei het onbegrijpelijk te vinden dat artsen met een jarenlange studie zich serieus aan homeopathie gaan wijden: ''Iedereen weet dat je mensen dan gewoon water voorschrijft''.

''Schandalig'' noemt de VHAN het ''dat hij artsen in diskrediet brengt die niets met de zaak-Millecam van doen hebben''. Hoogervorst liet gisteren, naar aanleiding over de commotie omtrent Jomanda en Millecam, weten dat hij laat bekijken of in de wet moet staan dat alleen artsen diagnoses mogen stellen.

-
Homeopathie is kort gezegd het in een zeer verdunde toestand toedienen van stoffen die in grote hoeveelheid juist een ziekte veroorzaken. Hoewel men nog steeds niet precies weet hoe homeopathische geneesmiddelen precies werken, is er volgens de homeopathische wereld onomstotelijk bewijs dat homeopathische medicijnen actief zijn en genezend effect kunnen hebben. Homeopathische geneesmiddelen blijken volgens hen ook te werken bij baby's en dieren bij wie het placebo effect (dat je geneest omdat je gelooft dat je een goed medicijn hebt) niet kan optreden.