Fransman had 500 euro aan munten in maag

22Jarige had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 62-jarige Franse man had een wel erg vreemde gewoonte, hij slikte munten door in plaats van ze uit te geven. Toen Franse artsen de man onlangs opereerden kwam er voor meer dan vijfhonderd euro aan munten uit zijn maag die zich door het gewicht ter hoogte van zijn heupen bevond. Het geval wordt beschreven in de editie van het New England Journal of Medicine die donderdag verschijnt.

Begin 2002 meldde de man zich bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Cholet. Had had last van ernstige buikpijn waardoor hij niet meer kon eten. Familieleden lichtten de artsen in over muntslikkerij van de man. Toen de artsen een rŲntgenfoto's maakten, ontdekten ze in de maag een enorme, vormloze massa die later 5,5 kilo bleek te wegen, evenveel als een beetje bowlingbal.

De artsen hebben vijf dagen na zijn opname zijn maag verwijderd. In de maag bevonden zich zo'n 350 munten, voornamelijk Franse francs maar ook euro's. Twaalf dagen na zijn operatie is de man overleden aan complicaties.

Bruno FranÁois, een van de artsen, vertelde dat de man al zo'n 10 jaar munten slikte. Het bleef niet alleen bij munten, ook andere dingen van klein metaal slikte hij graag door. Om de slikkerij te voorkomen, haalden familieleden munten uit de omgeving van de man. Als hij bij anderen was, zag hij zijn kans schoon en ging hij weer munten slikken.

De zeldzame afwijking van de de man is bekend onder de naam pica, wat van het Latijnse woord voor ekster afkomt. Artsen definiŽren de ziekte als een dwangmatige neiging om dingen op te eten die geen voedsel zijn. Andere patiŽnten eten dingen als aarde, as, kalk, haar, zeep en gebruikte lucifers. De meeste dingen zijn zo klein dat ze vanzelf wel weer naar buiten komen, maar FranÁois heeft ook wel eens een patiŽnt geopereerd die geregeld een vork naar binnen werkte.