DeNieuwe Omroep en Nútopia gaan samen

TechXP had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omroepen Nútopia en DeNieuwe Omroep gaan fuseren. Per 1 maart moeten de beide omroepen voldoende leden behalen om in het publieke bestel te kunnen stappen. De beide omroepen hebben veel overeenkomstige doelstellingen. De leden drongen dan ook aan op een samenwerking.

DeNieuwe Omroep werd in 2000 door Aad van den Heuvel en Walter Etty opgericht met als doel positieve en oplossingsgerichte programma's te maken over mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen. In december 2003 werd omroepvereniging Nútopia opgericht, die in de programmering mens, dier, natuur en milieu centraal wil stellen. "Onze doelstellingen sluiten naadloos op elkaar aan, overlappen zelfs op een aantal terreinen", aldus Niko Koffeman, voorzitter van Nútopia. Voorzitter Anna Visser van DeNieuwe Omroep vult aan: "Bovendien geven we door te fuseren een goed voorbeeld aan bestaande omroepen die erg op elkaar lijken. Hebben zij al eens aan samengaan gedacht? Op die manier zouden we misschien weer kunnen komen tot een écht pluriform omroepbestel in plaats van een versnipperd, maar versteend bestel."

Op 1 maart 2004 moeten omroepverenigingen hun ledenbestanden aan het Commissariaat van de Media presenteren. Om in juni de aanvraag voor toetreding tot het publieke bestel in te mogen dienen, hebben nieuwe omroepverenigingen 50.000 leden nodig. Een officiële fusie zal voor die tijd niet meer mogelijk zijn. Nútopia vraagt haar leden dan ook lid te worden van DeNieuwe Omroep.