Bush gaat getuigen voor 9/11 commissie

Philosocles had ons via de newssubmit het volgende, vertaald en al, te melden:

De Amerikaanse president Bush heeft toegestemd achter gesloten deuren voor leden van een federale commissie te getuigen, die onderzoek doen naar de aanslagen van 11 september 2001. Het is onduidelijk hoeveel van zijn getuigenis uiteindelijk gepubliceerd zal worden.

De commissie heeft herhaaldelijk geklaagd over het gebrek aan medewerking van het Witte Huis aan het onderzoek. Het was de bedoeling dat er al eind mei gerapporteerd zou worden. Het lijkt er nu echter op dat de rapportage tot na de verkiezingen van november uitgesteld zal moeten worden (net als het Irak-onderzoek). Een groot deel van de getuigenis van Bush zal waarschijnlijk niet gepubliceerd mogen worden omdat het geheime informatie van de inlichtingendiensten betreft. Maar het onderzoek kan nog wel politiek risico voor Bush inhouden, omdat de commissie absoluut voornemens is erachter te komen wat de president wel en niet wist over de dreiging voor de VS in de aanloop naar 11 september.

Voormalig president Clinton en zijn vice-president Gore hebben overigens ook toegezegd achter gesloten deuren te zullen getuigen.