TsjechiŽ teleurgesteld over besluit Nederland

Afgelopen maandag heeft de president van TsjechiŽ evenals de Tsjechische premier laten weten dat ze niet blij zijn met de beperking die Nederland stelt over de vrije vestiging wanneer de grotere Europese Unie een feit is.

Dit ongenoegen werd medegedeeld aan premier Balkenende. Dit deden ze naar aanleiding van een besluit wat afgelopen vrijdag is gemaakt door het Nederlandse kabinet. In dat besluit staat onder anderen dat er een beperking komt aan gastarbeiders die uit de meeste van de tien nieuwe EU-landen afkomstig zijn. Eťn van deze landen is TsjechiŽ.

De premier van TsjechiŽ (Vladimir Spidla) heeft onze premier heel duidelijk laten weten dat hij het niet eens is met dit besluit. Er wordt in Praag nagedacht over gepaste tegenmaatregelen.

De Tsjechische ambassade had eerder al laten weten dat Nederland niet bang hoeft te zijn voor een toestroom van arbeidskrachten, omdat de Tsjechische werknemers lang niet zo mobiel zijn als Nederland denkt.

Balkenende heeft een toelichting gegeven over het Nederlandse besluit, en onderstreepte dat er te makkelijk werknemers uit EU-landen aangenomen kunnen worden. Vooral in sectoren waar een personeelstekort is. Het regime in Nederland is ook ruimhartiger dan het regime van de meeste andere EU-lidstaten.