EÚn op twintig mensen heeft astma

EÚn op de twintig mensen heeft last van astma. Zodoende is astma momenteel ÚÚn van de meest voorkomende chronische aandoeningen. In totaal lijden 300 miljoen mensen aan astma. Dit is vandaag op de Wereldvergadering over Astma bekend gemaakt.

De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek dat in tachtig landen gehouden is. Deskundigen maken zich ernstige zorgen aangezien het aantal astma-patiŰnten nog steeds stijgt. Dit gaat gepaard met de verstedelijking. Ook lijkt er een verband te bestaan met de Westerse leefgewoonten. Als deze trends aanhouden, zal astma steeds vaker voorkomen.

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kampen steeds vaker met de aandoening. Toch is er nog maar weinig over de ziekte bekend. Wel weten we dat stof, luchtvervuiling of inspanningen zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen met als gevolg een piepende ademhaling. Deskundigen hebben tijdens de vergadering opgeroepen onderzoek te doen naar de factoren die een rol spelen bij de verspreiding van de ziekte. Ook zal verder onderzoek gedaan worden naar behandelmethoden.