Meeste Nederlanders voor puntenrijbewijs

Ongeveer tweederde van de Nederlanders, zo`n 69 procent, is voor de invoering van het puntenrijbewijs. TNS NIPO heeft dit geconcludeerd na een onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Een automobilist met een puntenrijbewijs krijgt aftrekpunten voor verkeersovertredingen, het aantal aftrekpunten hangt af van de ernst van de overtreding.

Als alle punten zijn verspeeld moet de bestuurder opnieuw het rijexamen afleggen. Zo`n 84 procent van de ondervraagden vindt dat als een automobilist voor de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed, hij het rijexamen opnieuw moet doen. De ondervraagden vinden dat de termijn voor er opnieuw examen gedaan mag worden zo`n zes maanden mag duren.

De Tweede Kamer is momenteel aan het bekijken of het puntenrijbewijs ingevoerd moet worden. Minister Peijs van Verkeer (CDA) heeft niet veel zin in de invoering van het puntenrijbewijs, het zou volgens Peijs tot meer bureaucratie leiden en de veiligheid niet vergroten. Het CDA is echter wel voorstander van dit rijbewijs, net als de PvdA overigens. Deze twee partijen vormen samen een kamermeerderheid.