Wetenschappers vinden verdwenen wereld

Wetenschappers aan de Britse universiteit van Birmingham hebben een prehistorische 'verloren wereld' die zich onder de Noordzee bevindt in kaart gebracht. Door middel van gegevens van aardbevingen heeft het team een 3D-reconstructie van de 10.000-jaar-oude vlakte gemaakt. Het land, dat ooit Groot-BrittanniŰ aan Noord-Europa verbond, verdween ongeveer 8.000 jaar geleden onder water.

De reconstructie laat onder andere een rivier met de lengte van de Thames zien, die verdween toen de vallei overstroomde door het smelten van gletsjers. Volgens het team gaat het om het meest uitdagende project sinds het virtueel in kaart brengen van Stonehenge in 1996.

"We baseren de door de computer gegenereerde flora op pollen en plantensporen die van onder de zeebodem vandaan zijn gehaald," aldus Bob Stone, een medewerker van het project. Er is echter nog wel veel werk te doen. Men wil nu het gehele gebied in kaart gaan brengen, om zo meer te weten te komen over de voormalige aanwezigheid van mensen waar nu de Noordzee ligt.