[update] ''UWV-top deed aan geldsmijterij''

Maandag publiceert de commissie-Meijer haar onderzoeksrapport over de vermeende verkwistingen bij het UWV, de instantie die zich bezighoudt met het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WAO en WW. Het politieke-praatprogramma Buitenhof, dat al inzage heeft gehad in het rapport, maakte zondagmiddag bekend dat de commissie concludeert dat bij de inrichting van het UWV-directiekantoor bijna 4 miljoen euro te veel is uitgegeven. Ook de verantwoording van de besteding van het geld was niet in orde.

De commissie-Meijer werd vorig jaar ingesteld door de Tweede Kamer toen bleek dat de UWV-directie het pand in Amsterdam voor veel geld had laten verbouwen, omdat het niet ''representatief genoeg'' zou zijn. Bij de verbouwing werd de nieuwe vloerbedekking verwijderd en vervangen door marmeren vloeren. Ook de toiletten deugden niet in de ogen van de directie, en werden door luxere versies vervangen. Zo waren er nog tal van zaken die op last van de directie werden aangepast.

In Buitenhof zei D66-Kamerlid Bakker dat de directie van het UWV wat hem betreft moet opstappen. Minister De Geus van Sociale Zaken liet vanavond weten dat hij wil dat UWV-topman T. Joustra opstapt. Ook P. Cloo, die in de UWV-top verantwoordelijk is voor de financiŽn, zou volgens de minister moeten vertrekken.

Update 14:30
De UWV-top heeft vandaag laten weten niet vrijwillig te zullen opstappen. Het UWV-bestuur spreekt ook tegen dat er onverantwoord veel geld is gestoken in de verfraaiing van het Amsterdamse hoofdkantoor.

Minister De Geus is wťl bevoegd om de UWV-top te ontslaan. Of hij dat zal doen moet later blijken. In de namiddag komt de commissie-Meijer met de complete versie van het onderzoeksrapport.

Dit bericht werd oorspronkelijk geplaatst op 15-2 om 23:40