Rellen in Sydney om verongelukte tiener

In het centrum van Sydney braken afgelopen nacht rellen uit nadat bekend werd dat de 17-jarige Thomas Hickey aan zijn verwondingen was overleden. Tenminste dertig agenten raakten hierbij gewond, twee agenten moesten met ernstig letsel in het ziekenhuis worden opgenomen nadat ze met stenen waren bekogeld.

De rellen ontstonden toen een menigte van ongeveer 100 man richting politiebureau trok. Ze geloven dat Thomas Hickey verongelukte doordat hij op de hielen werd gezeten door de politie. Op weg naar het politiebureau gooide de rellende meute ramen in en werden er verschillende branden gesticht, waarop de politie de route naar het bureau afsloot. Het gebouw werd uit voorzorg ontruimd omdat de menigte van plan was het politiebureau af te branden. Tegenover een stadion in de wijk ontstond een groot vuur, maar brandweermannen moesten op afstand blijven vanwege de gevechten.

Thomas HickeyDe moeder van de verongelukte jongen, Gail Hickey, zei eerder dat getuigen tegen haar hadden verteld dat Thomas om het leven kwam toen hij werd opgejaagd door de politie. Inspecteur van de politie, Bob Emery, zegt dat deze verklaringen niet kloppen. "De agenten zagen hem, en hij zag hen, maar omdat het geen persoon was die ze zochten gingen ze weer verder op hun ronde". Direct na het ongeluk zou een omstander de politiewagen hebben aangehouden en hen naar de jongen hebben geleid. "Vijf agenten hebben ontzettend hard gewerkt om de jongen eerste hulp toe te dienen", zei Emery.

In de centraal in Sydney gelegen wijk Redfern wonen veel Aboriginals en ook Thomas was van Aboriginal afkomst. In de wijk heersen al langer spanningen tussen de politie en de bewoners, die vinden dat de politie racistisch is en iedereen met een kleurtje automatisch als verdachte ziet. Een familielid van Thomas zei dat deze situatie de jongen fataal is geworden. "Iedere zwarte slaat automatisch op de vlucht als hij een politiewagen ziet."