14-jarige Duitser verdacht van moord

In Griekenland is een veertienjarige Duitse jongen gearresteerd wegens verdenking van moord op zijn 63-jarige begeleider. Mocht de jongen veroordeeld worden, dan kan hij tot vijftien jaar cel veroordeeld worden.

De verdachte verblijft op het Griekse schiereiland Peleponnes in een opvoedkamp, waar hij heen gestuurd was omdat de pedagogen in zijn vorige kliniek niks meer met hem konden beginnen. Na een ruzie met zijn begeleider zou de jongen, Andreas, een spijkerpistool gepakt hebben en de 63-jarige man, die bezig was zijn band te verwisselen, daarmee in de nek hebben geschoten. Het slachtoffer was op slag dood. Tijdens het verhoor bekende de jongen zijn daad: "Rolf behandelde me als een loopjongen, dat irriteerde me." De advocaat van Andreas deelde mee dat de begeleider de medicamenten van de jongen zou hebben weggenomen. Zonder deze medicijnen heeft de knul zichzelf niet in de hand.

Andreas werd in 1989 in de Duitse stad München geboren. Zijn vader had in zijn jeugd iemand vermoord en zijn moeder was een alcoholiste, die haar kinderen verwaarloosde. Kort na hun geboorte werden Andreas en zijn tweelingbroer naar een pleeggezin gebracht, maar na twee jaar moest Andreas naar een kindertehuis. De laatste jaren bracht hij door in een ander tehuis waar 45 moeilijk opvoedbare kinderen wonen. Andreas lijdt aan het Borderline-syndroom.

De minister van Buitenlandse Zaken van de vrijstaat Beieren liet weten dat er geen opvoedkampen meer in het buitenland zouden moeten zijn. "Criminele jongeren kunnen zulke reizen als een beloning opvatten. Een afschrikwekkend effect zou beter geweest zijn."