6 jaar cel voor moeder dode islam-activist

In Oezbekistan is gisteren Fatima Mukadirova, de moeder van een overleden islamitische activist, tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het bezit van verboden religieuze pamfletten. De 62-jarige vrouw is de moeder van Muzafar Avazov, die een lange celstraf uitzat voor religieus extremisme en pogingen een islamitische staat te stichten in Centraal Azië.

Mensenrechtenorganisaties geven echter een hele andere lezing over het feit waarom de vrouw is opgesloten. Volgens Rachel Denber, directeur van Human Rights Watch, is de vrouw veroordeeld omdat ze foto's heeft gepubliceerd van het mishandelde lichaam van haar zoon, die in een gevangenis was vermoord.

Muzafar Avazov zou volgens de gevangenisautoriteiten in 2002 tijdens een ruzie met twee medegevangenen zijn gedood. Maar foto's die de familie van het lijk van Muzafar had gemaakt, laten grove verminkingen en verbrandingen zien. Aangenomen wordt dat hij en een medegevangene zijn geslagen en doodgemarteld door gevangenispersoneel, omdat ze een paar keer per dag wilden bidden.

Vasilya Inoyatova, hoofd van de Oezbeekse mensenrechtenorganisatie Ezgulik, zegt dat Mukadirova zes jaar celstraf heeft gehad omdat ze eiste dat degenen die schuldig zijn aan de moord op haar zoon, zouden worden gestraft. ''Dat is bij de autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. De celstraf moet een les zijn voor al degenen die durven te getuigen''. Denber zegt dat Mukadirova's zaak de eerste keer is dat een gezinslid de cel in draait voor het publiceren van een geval van marteling.