Collectieve hongeractie asielzoekers bepleit

Vluchtelingenorganisatie Prime uit Den Haag is op zoek naar geschikte plekken om asielzoekers onder te brengen, die in hongerstaking willen gaan. Hulpverleners adviseren momenteel namelijk uitgeprocedeerde asielzoekers die in hongerstaking willen gaan om dit gezamenlijk en massaal te doen.

Ahmed Pouri, voorzitter van Prime, zegt dat uitgeprocedeerde asielzoekers weinig bereiken met individuele acties, maar dat ze gezamenlijk veel beter weerstand kunnen bieden. In 2001 begeleidde Pouri vijf Iraakse Koerden die 95 dagen lang in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn in hongerstaking waren, de langste hongeractie die ooit in ons land is gehouden.

In de Volkskrant ontkent Pouri overigens gewezen asielzoekers tot hun daad aan te sporen. Volgens hem melden ze zichzelf met hun besluit voedsel te weigeren. ''Ze zeggen liever in Nederland te sterven, dan gedwongen terug te keren.''

De Johannes Wier Stichting, die vertrouwensartsen van hongerstakers adviseert, zegt rekening te houden met een golf van nieuwe hongeracties. ''Het spierballenbeleid van deze regering, lokt hongerstakingen uit. Mensen die overtuigd zijn van hun recht op een verblijfsvergunning, zien door de keiharde uitspraken geen uitweg meer'', aldus Coen van Ojen namens de stichting. Hij denkt dat minstens 1% van de 26.000 uitgeprocedeerden tot hongerstaking zal overgaan.