Vodafone introduceert UMTS-netwerk

FLaPPie HeT KoNijN, MSK en Wu Witte hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Telecombedrijf Vodafone start vanaf aanstaande maandag als eerste Nederlandse mobiele operator met UMTS-diensten. Voor de zakelijke klant komt de 'UMTS Mobile Connect Card', die je aan je laptop kunt aansluiten. Met een snelheid van 384 kb/s is het dan mogelijk op internet te gaan.

Tot nu toe was de toegang op internet via de mobiele telefoon alleen mogelijk met GPRS. Met UMTS kan dat tien keer sneller. Nadeel is wel dat GPRS over het bestaande GSM-netwerk loopt. Voor UMTS is een volledig nieuw netwerk nodig. 25 procent van Nederland, voornamelijk de randstad en Brabant, is op dit moment door Vodafone gedekt. Buiten dat gebied schakelt de telefoon weer automatisch over op het GPRS netwerk.

Vodafone heeft eerst het netwerk getest met een aantal zakelijke klanten. "Uit de reacties van onze gebruikerspanels kwam vooral sterk naar voren hoe de datakaart invloed heeft gehad op de manier waarop zij hun werk en leven organiseren", zo zegt David Jones, Chief Executive Officer van Vodafone Nederland.