Veel Antilliaanse jeugd heeft problemen

Ruim 30% van de jongeren op de Nederlandse Antillen heeft grote problemen of loopt veel risico serieuze problemen te krijgen. Dat blijkt uit cijfers van 'Jeugdmonitor', een onderzoek onder de jeugd tussen 12 en 24 jaar, uitgevoerd door de Directie Jeugd- en Jongerenontwikkeling.

Belangrijkste oorzaken zijn een gebrek aan begeleiding, zowel thuis als op school, en de invloed van verkeerde vrienden. Volgens de onderzoekers kunnen tussen de 25 en 50% van de Antilliaanse jongeren doen en laten wat ze willen, zonder dat de ouders weten waar hun kind uithangt.

Voor jongeren is het relatief gemakkelijk om aan drugs te komen, ook op scholen wordt drugs aangeboden. Marihuana is populair, weinig jongeren hebben ooit harddrugs gebruikt. Tien biertjes per avond wordt als normaal beschouwd, ÚÚn op de twintig jongeren zegt een wapen mee te nemen naar school en ÚÚn op de tien heeft een wapen bij zich tijdens het stappen.

De Directie Jeugd- en Jongerenontwikkeling wijst erop dat de mogelijkheid bestaat dat jongeren op bepaalde vragen 'stoer' hebben geantwoord.