CDA-Statenlid mag blijven na excuus

Het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Yasar Vural mag lid van zijn partij blijven; de partij accepteert zijn excuses. Gisteren ontstak het CDA in woede nadat Vural uithaalde naar het in zijn ogen verderfelijke beleid dat Nederland ten aanzien van moslims voert. Hij vergeleek de bejegening van moslims in Nederland met de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem zou het niet lang meer zou duren tot Nederlandse moslims zouden worden gedeporteerd, net zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog met joden gebeurde.

Vural haalde ook hard uit naar prominente CDA-Tweede Kamerleden die plannen lanceerden om een dubbele nationaliteit strafbaar te stellen, plannen ontvouwden om drempels op te werpen voor Turken en Marokkanen die hun huwelijkspartner willen laten overkomen uit hun moederland, en een dubbele keuring voor allochtonen in de WAO voorstelden.

De fractie van het CDA in Zuid-Holland kwam gisteravond in spoedoverleg bijeen. Na beraadslaging tussen de politicus en de top van het CDA werd besloten dat Vural een excuusbrief zal schrijven, waarin onder meer zal staan dat hij zijn kritiek had moeten uiten als privť-persoon en niet als CDA-lid.

Die brief is inmiddels geschreven, en staat op de site van het CDA Zuid-Holland. Vural zegt daarin ook: ''Tevens besef ik dat de koppeling die ik heb gemaakt met de gebeurtenissen in de jaren '40-'45 niet juist is en contraproductief werkt als ik naar het hele artikel kijk en de boodschap die het zou moeten geven''.