GL-raadslid doet oproep aan imams

Raadslid FarsiHet Utrechtse gemeenteraadslid van GroenLinks Abderrahman Farsi, vindt dat imams in Nederland zich moeten uitspreken over Úchte problemen in de moslimgemeenschap, in plaats van zich bezig te houden met ''eeuwenoude regeltjes'' en tradities. De politicus van Marokkaanse afkomst deed zijn aanbevelingen in een open brief aan de imams. Deze brief staat afgedrukt in een nieuw blad voor de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht.

Farsi, zelf overtuigd moskeeganger, is het ''spuugzat''. Wat hem betreft krijgt de overheid zeggenschap over het aanstellen van imams. "Feit is dat moslims vaak niet handelen naar de koran, maar naar tradities''. Volgens Farsi is met de koran niets mis, maar met die tradities wel. ''De islam zoals die naar Nederland is ge´mporteerd, daar ben ik het grotendeels mee oneens. Begrijp me goed: ik heb in de moskee nog nooit een imam horen oproepen tot het voeren van een jihad, maar ik hoor ook heel weinig over bijvoorbeeld vrouwenmishandeling''.

Aan de imams schrijft Farsi verder: ''Nederlandse tv en kranten barsten van berichten over incest, mishandeling en ondenkbare praktijken onder onze moslimbroeders. Maar waarom hoor ik hierover weinig tot niets terug in uw preken? Zulke ernstige feiten vind ik belangrijker dan hoeveel graden ik voor de schepper moet buigen. Dit soort ongure praktijken wordt veelal gepleegd door daders die vaak maar enkele meters van uw spreekgestoelte verwijderd zijn".

De Groenlinks-politicus, in het dagelijks leven opbouwwerker in de Utrechtse allochtonenwijk Kanaleneiland, vindt het zeer jammer dat imams zich nauwelijks mengen in het publieke debat.

-
De open brief is ook te lezen op de site van de Utrechtse afdeling van GroenLinks.