Nederlanders staan achter brief Bernhard

George1985 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, 75 procent, het goed vindt dat prins Bernhard zich in een brief heeft verdedigd tegen publicaties in de media. Zaterdag werd er in de Volkskrant een open brief van prins Bernhard geplaatst waarin hij voornamelijk de beschuldigingen over zijn buitenechtelijke kinderen, zijn oorlogsverleden en beschuldigingen aan het adres van zijn moeder hekelt. In de brief schrijft hij verder dat hij van mening is dat publicisten als Jan Kikkert, Tomas Ross, Hans Galesloot en Philip Dröge de grenzen van fatsoen ver hebben overschreden door hun publicaties.

De helft van de ondervraagden weet echter niet wat de werkelijkheid is van de in de brief geschreven onderwerpen. Ondanks de ontkenning van de prins dat zijn moeder een relatie had met haar begeleider, denkt 23 procent van de respondenten dat dit wel het geval was. Verder denkt zo'n kwart van de ondervraagden dat er meer aan de hand was ten aanzien van buitenechtelijke kinderen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veertien procent van de Nederlanders vermoedt dat Bernhard toch wel iets heeft geschreven aan Hitler over het landvoogdijschap over Nederland, de zogenaamde stadhoudersbrief. Daarnaast denkt twaalf procent dat er bij de landing bij Arnhem verraad in het spel was.

Naast de onderwerpen in de brief werden de ondervraagden ook gevraagd over onderwerpen die niet in de brief werden besproken zoals hardnekkige geruchten over een buitenechtelijke dochter die in Parijs zou wonen. Van de respondenten meent 36 procent dat de prins een of meerdere dochters in de Franse hoofdstad heeft.

Over het algemeen zijn Nederlanders positief over Bernhard. 60 procent meent dat de prins grote verdiensten heeft gehad voor Nederland.