Diepzeevisserij gevaar voor oceaanleven

De levensvormen op de bodem van de oceaan worden bedreigd door diepzeevisserij. Dat is de conclusie van een gezamenlijk rapport van het Wereld Natuur Fonds en de natuurorganisaties IUCN en NRDC. Het rapport werd gepresenteerd op de biodiversiteitsconferentie te Kuala Lumpur.

Het leven op de bodem van de oceaan is in veel gevallen uniek en kwetsbaar. Diepzeevissers ploegen de bodem van de oceaan om op zoek naar vis, en vernietigen hiermee vrijwel al het leven op die plekken. In het rapport wordt gevreesd dat de diepzeevissers steeds weer nieuwe en meestal ongerepte gebieden bevissen als het vorige gebied is uitgeput. Hierdoor zouden ook koraalriffen en zeebergen in gevaar komen.

De samenwerkende organisaties wijzen op het geringe deel van de totale visopbrengst dat door diepzeevisserij is verkregen. Daarom, zo menen de organisaties, zou er snel een mondiaal verbod op diepzeevisserij moeten komen. Volgens hun berekeningen zou dit amper de economie aantasten en zou een verbod ook geen gevolgen hebben voor de prijs van vis.