Vermiste waterstofbom mogelijk gevonden

Twee mannen geloven dat ze de locatie van een waterstofbom hebben gevonden, die zo'n 45 jaar geleden voor de kust van Georgia, Amerika, in de zee verloren ging. Een B-47 bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht dropte de bom in 1958 toen ze na een botsing met een F-86 jachtvliegtuig in moeilijkheden was gekomen. De Amerikaanse regering gaf in 2001 voor het eerst het ongeluk toe.

Derek Duke, een gepensioneerde kolonel van de luchtmacht, en Harris Parker, voormalig bootracer en schatzoeker, zeggen dat de bom ergens in het ondiepe water van Wassau Sound ligt, op nog geen 35 kilometer van het centrum van Savannah. De geschatte locatie is gebaseerd op metingen van radioactiviteit en andere gegevens die ze in de afgelopen jaren verzameld hebben. Duke en Parker geloven dat de bom binnen een dag gevonden kan worden mits er voldoende geld en de juiste apparatuur beschikbaar komt. Het Amerikaanse leger heeft echter herhaaldelijk laten weten dat ze de bom als relatief ongevaarlijk beschouwen en het beter is het ding rustig te laten liggen.

Een soortgelijke waterstofbom als de verloren bom


De missende bom is ťťn van een handvol nucleaire wapens die het Amerikaanse leger tijdens de koude oorlog verloor. Volgens het Pentagon mist deze specifieke bom echter de plutonium ontsteking die nodig is om een nucleaire kettingreactie te veroorzaken. "We laten geen gevaarlijke nucleaire wapens vlak voor de kust in ondiep water liggen", zei Billy Mullins hoofd van de afdeling van de luchtmacht die over deze zaken gaat. "Als het gevaarlijk zou zijn, zouden we er net zolang naar zoeken tot we hem hadden." Duke en Parker zetten hun vraagtekens bij de beweringen van het leger en zijn niet overtuigd. Ze zijn vastbesloten hun missie voort te zetten. "Ik doe dit niet als tijdverdrijf", zei Duke. "Ik geloof dat dit een echte dreiging is".