Operatie voor baby met twee hoofden

Bromsnor en anoniem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Santo Domingo zal morgen een unieke operatie van start gaan om een tweede hoofd te verwijderen bij een baby met een zeldzame geboorteafwijking. Baby Rebeca Martinez werd afgelopen december in de Dominicaanse Republiek geboren met aan de top van haar schedel een extra hoofd. Het tweede hoofd heeft onderontwikkelde hersenen, oren, ogen en lippen en deelt de bloedsomloop van Rebeca's brein. Rebeca is verder gezond, maar wanneer het parasitaire hoofd niet wordt verwijderd zal dit negatieve gevolgen voor haar ontwikkeling hebben.


Baby Rebeca Martinez


"Het parasitaire weefsel voedt zich met de bloedvoorziening van Rebeca's hersenen", vertelt Santiago Hazim, medisch directeur van het ziekenhuis. Een team van achttien chirurgen van over de hele wereld zullen in een unieke operatie trachten de twee breinen uit elkaar te halen. De afwijking, die bekend staat als Cranio Pagus Parasiticus, is extreem zeldzaam. In de geschiedenis zijn er slechts zeven andere gevallen van bekend, waarvan er maar ÚÚn levend geboren werd en dat was meer dan 200 jaar geleden.

De afwijking ontstaat wanneer twee foetussen tijdens hun ontwikkeling in de baarmoeder niet volledig scheiden. Wanneer beide vruchten verder wel doorgroeien resulteert dit in een zogenaamde 'Siamese tweeling'. Dit komt ongeveer eens per twee miljoen geboortes voor. In dit geval ontwikkelde zich ÚÚn tweeling niet normaal en vormde zich een kleiner afhankelijk aanhangsel. De operatie gaat naar schatting veertien tot zestien uur duren. De kansen van baby Rebeca om de operatie te overleven worden goed genoemd, hoewel eventuele bloedingen een groot risico vormen. Wanneer de operatie succesvol is zal Rebeca normaal kunnen opgroeien.