Gehavende Marokkaan in Netwerk

De 20-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst die afgelopen maandag aangifte deed tegen de Zaanse politie vanwege mishandeling, doet vanavond zijn verhaal in Netwerk. Volgens de jongeman, A., is hij in de nacht van vrijdag op zaterdag door twee politiemannen mishandeld in een politiecel te Zaandam. Daarbij liep hij verschillende verwondingen op en verloor hij twee tanden.


Volgens A. wilde hij vrijdagavond met vrienden naar discotheek 'Club U' in Zaandam gaan. Naar eigen zeggen werd hem de de toegang geweigerd. Over het verloop van de rest van de avond lopen de verklaringen van de jongeman en de politie uiteen. A. beweert klappen te hebben gehad met een knuppel van een agente te paard en in een cel door de politie onder handen te zijn genomen.

De politie stelt dat A. zich in een ophoudkamer recalcitrant gedroeg en dat er toen over en weer klappen zijn gevallen. De tanden die hij verloor zouden te wijten zijn aan een valpartij terwijl hij geboeid werd afgevoerd.

Het Bureau Interne Onderzoeken van de politie in de Zaanstreek onderzoekt de zaak. A., een VWO-scholier uit Amsterdam, deed eerder al zijn verhaal bij Editie NL, AT5 en TV Noord-Holland. Ook in het Parool verscheen een uitgebreid artikel over de zaak.


-
In Netwerk een gesprek met A., zijn advocaat en strafrechtdeskundige Th. de Roos. Nederland 1 20:30 uur, en herhalingen tussen 00:30 en 02:00 uur.