Gemeente Breda: "allochtonen laten het afweten"

De gemeente Breda gaat een draai van 180 graden maken, wat betreft het beleid omtrent de integratie. Reden is dat ze vindt dat de allochtonen het hebben laten afweten. De bedoeling is dat allochtonen zelf meer het initiatief zullen moeten gaan nemen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente naar eigen zeggen te veel zaken op het gebied van de integratie zelf opgepakt. Wethouder M. Heerkens van Sociale Zaken vindt dat daar een einde aan moet komen. Heerkens: "Er zijn te veel mensen die achterover leunen. We doen een hoop, maar nu gaan we eens goed kijken naar de rol die de gemeente speelt."

Heerkens heeft de gemeente voorgesteld om zich enkel te beperken tot het bij de allochtonen bijbrengen van de Nederlandse taal en sociale vaardigheden. Organisaties van allochtonen zouden meer het heft in eigen handen moeten nemen.

In een reactie op de uitlatingen van Heerkens zeggen de allochtonen zich beledigd te voelen. Volgens hen heeft de gemeente geen affiniteit met de burgers. Zo zegt de P. Richelieu van de stichting Winsten 2000: "De gemeente heeft niets gedaan om de bevolkingsgroepen bij elkaar te krijgen. De mensen leven nog steeds in hokjes: blank-zwart-geel. Het probleem is dat er een gebrek is aan kennis van de problematiek", zegt Richelieu. "Het beleidsapparaat dat de regels maakt is blank. Die ambtenaren weten gewoon niet wat er leeft onder zwarte mensen."
_
Het volledige artikel.
Zie ook de papieren editie van BN de Stem, die er uitvoeriger op ingaat.