Medicijnen drastisch goedkoper

Medicijnen waarvan het patent is verlopen, kunnen in prijs gemiddeld veertig procent omlaag. Hiermee kan 432 miljoen euro worden bespaard op geneesmiddelenkosten. Ziektenkostenpremies hoeven niet te worden verhoogd, omdat de zorgverzekeraars lagere vergoedingen aan apothekers gaan betalen voor verstrekte medicijnen.

De apothekers, fabrikanten van generieke (patentloze) medicijnen, zorgverzekeraars en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hebben dit gisteren in een convenant vastgelegd.

Hoogervorst liet eind vorig jaar weten dat apothekers nog maar veertig procent van de kortingen en bonussen van fabrikanten mochten houden, de rest moest afgeroomd worden naar de staatkas. Zo kon Hoogervorst miljoenen besparen op zijn begroting. De zaak kwam echter voor de rechter en deze verbood de zogeheten claw-back-operatie van Hoogervorst. Hierdoor zag Hoogervorst zijn begrotingstekort oplopen.

De apothekers hebben zich bereid verklaard om voortaan de lagere prijzen van de fabrikant door te berekenen aan de zorgverzekeraars, in plaats van de officiële prijs. Apothekers betalen op dit moment veel minder aan de fabrikant, daar zij op kortingen van soms wel tachtig procent kunnen rekenen.

"We gaan nu over van nepprijzen naar reële prijzen", aldus de woordvoerder van de apothekersorganisatie KNMP. De zorgverzekeraars zijn tevreden. Zij hadden reeds geprobeerd om lagere prijzen af te dwingen, maar dat was tot nog toe niet gelukt. Door scherp onderhandelen met de apothekers zouden de medicijnenkosten met 76 miljoen omlaag moeten kunnen. De lagere fabrieksprijzen moeten 356 miljoen euro opleveren.

Als alle betrokken partijen akkoord gaan, gaat de prijsverlaging met terugwerkende kracht op 1 februari in.