Koole: Niet opgeroepen tot verzet

KoolePartij van de Arbeid voorzitter, Koole, heeft verklaard de burgemeesters van zijn partij niet opgeroepen te hebben tot verzet tegen het asielbeleid. In een algemene verklaring geeft hij aan dat hij niet de burgemeesters heeft opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar tot het verzamelen van zoveel mogelijk schrijnende gevallen. Hierdoor kunnen "de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar worden".

Koole komt met deze verklaring, nadat de minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie en de regeringspartijen uiterst felle uitlatingen deden over de brief van Koole. Het CDA vond de brief "schandalig en hypocriet", D'66 noemde de brief zelfs "PvdA onwaardig." Zelf vindt Koole dat hem geen blaam treft, omdat hij slechts heeft willen wijzen op het dilemma waar lokale bestuurders mee te maken krijgen. "Aan de ene kant moeten ze het uitzettingsbeleid uitvoeren maar aan de andere kant moeten ze de openbare orde en leefbaarheid in hun gemeenten bewaren", aldus Koole. "Ik heb begrip gevraagd voor deze spanning."

Koole hoopt door het verzamelen van concrete situaties "het verzet tegen het voorgenomen beleid van minister Verdonk" te ondersteunen. Maandag zal de Kamer praten over de plannen van het kabinet met asielzoekers.

-
Reageren kan in het oorspronkelijke bericht.