Geen bijstand meer voor afgestudeerden

McPieter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan staatssecretaris Rutte (VVD) van Sociale Zaken ligt, zullen studenten na hun afstuderen niet meer automatisch een bijstandsuitkering ontvangen. Als Rutte zijn zin krijgt zal elke afgestudeerde zich beschikbaar stellen voor 'elke baan aan de onderkant van de arbeidsmarkt'.

Rutte zal hierover afspraken maken met de wethouders van sociale zaken van de dertien grote studentensteden in Nederland. Dit maakte hij dinsdagavond duidelijk tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
'Een baan als pompbediende is beter dan een uitkering', aldus Rutte.

De bijstandsuitkeringen aan ex-studenten drukken zwaar op de financiŽn van de dertien grote studentensteden. Momenteel is het nog gebruikelijk dat afgestudeerden vanuit een bijstandsuitkering solliciteren naar een passende baan. Rutte kan de gemeenten niet dwingen dat beleid te wijzigen, maar hij stelt dat hij in contacten met de stadsbesturen begrepen heeft dat ze veel voelen voor de nieuwe aanpak.

De studentenbonden zeggen met verbazing kennis te hebben genomen van de oproep van staatssecretaris Rutte aan gemeenten.
Volgens de studentenorganisaties LSVb en ISO komt het vrijwel niet voor dat afgestudeerden meteen in de bijstand komen. Een bijstandsuitkering maakt bij een sollicitatie geen goede indruk, zegt ISO-voorzitter Floris van Eijk.