[update] PvdA roept op tot verzet tegen Verdonk

De PvdA heeft haar burgemeesters en wethouders opgeroepen tot verzet tegen het uitzettingsbeleid van VVD-minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. De oproep is afkomstig van PvdA-voorzitter Ruud Koole.

KooleVolgens Koole moeten de PvdA-bestuurders in hun eigen gemeente activiteiten ontplooien en ondersteunen om ,,de inhumane effecten van dit besluit aan de kaak te stellen''. Koole zegt dat aandacht vragen voor de schrijnende gevolgen voor individuele mensen helpt; ''dat is al vaker gebleken'', aldus de PvdA-voorzitter. Hij heeft begrip voor burgemeesters die zich niet aan de wet houden en wil 6.000 tot 7.000 uitzonderingsgevallen, in plaats van de paar honderd die Verdonk voor ogen heeft.

Minister verdonk heeft in het NOS-Journaal de actie van de PvdA betiteld als ''eigenlijk niet kunnen.'' Volgens haar is de PvdA door haar deelname aan Paars mede verantwoordelijk voor de huidige situatie. Nu zit er een kabinet dat duidelijkheid wil scheppen, en daar moet men niet tegen in gaan, zo meent Verdonk.

Eerder vandaag haalde Verdonk in Trouw al hard uit naar de mediahype die gecreŽerd wordt omtrent de uitzetting van asielzoekers.

Update 23:55
CDA, VVD en D66 hebben in bijna onparlementair harde bewoordingen felle kritiek geuit op de oproep van PvdA-voorzitter Koole, om zich actief tegen het beleid van Verdonk te verzetten. "Schandalig en hypocriet" volgens het CDA; "volstrekt ongepast", meent de VVD.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zei dat de PvdA acht jaar lang in de regering heeft gezeten zonder iets voor de uitgeprocedeerde asielzoekers te doen. "En nu roepen oud-ministers als Pronk en De Vries dat het allemaal anders moet." De oproep zelf vindt hij "alle perken te buiten gaan." Het is "bestuurlijke ongehoorzaamheid", een gradatie erger dan de burgerlijke variant, omdat de PvdA hiermee bestuurders oproept zich te verzetten tegen beleid dat is aanvaard door de Tweede Kamer.

Namens de VVD zei Kamerlid Visser dat de oproep van Koole alleen bedoeld is om onrust te stoken. Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66, vond de oproep ''de PvdA onwaardig". Ook hij wees er nadrukkelijk op dat de PvdA in vorige kabinetten de kans heeft gehad een ruim pardon te regelen, maar dat nagelaten heeft en zelfs blokkeerde.

Update 11:00
Voorzitter Koole van de PvdA ontkent vandaag dat hij een oproep heeft gedaan aan PvdA-burgemeesters tot bestuurlijke ongehoorzaamheid. Koole stelt bestuurders slechts te hebben gevraagd "informatie te verzamelen over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers.''

Het NOS-Journaal meldde gisteren dat het voor het eerst in de parlementaire geschiedenis is dat een grote politieke partij oproept tot buiten parlementaire-acties. Ook staatsrechtsgeleerden stelden vraagtekens bij de oproep van de PvdA, omdat politieke partijen juist opgericht zijn om veranderingen via de democratie (Kamer) te bewerkstelligen, en niet daarbuiten.

Koole stelt nu echter dat hij dit gisteren niet bedoeld heeft.