Vandaag vroegste warme dag ooit

McPieter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is voor het eerst dat het zo vroeg in het jaar warm is geweest. Dat werd vandaag gemeld door het KNMI. Er werd vanmiddag in De Bilt 15,9 graden gemeten.

Het vorige record werd gehaald op de huwelijksdag van onze kroonprins. Deze was op twee februari 2002. Het werd die dag 15,5 graden. De hoogste temperatuur die gemeten is in Nederland, in de eerste week van februari, was 17,6 graden. Deze temperatuur is gemeten in het Zuid-Limburgse Epen.

De eerste twee maanden van deze winter hebben weinig kou opgeleverd. Volgens het KNMI komt daar mogelijk verandering in tijdens de tweede helft van deze winter. "Recent onderzoek heeft aangetoond dat in de winter in onze streken de stratosfeer, de luchtlaag boven 10 kilometer hoogte, invloed heeft op het gemiddelde weer tot een week of drie vooruit" , aldus onderzoeker G. van Oldenborgh. "Als de stratosfeer boven het noordpoolgebied kouder is dan normaal, zoals vorige maand het geval was, zijn de westenwinden op grote hoogte sterker en is er een grotere kans op westenwind aan de grond. Het is dan nat en zacht winterweer in Nederland."

Deze situatie was half januari juist omgekeerd. Van Oldenborgh: "De stratosfeer is de laatste dagen zelfs extreem warm. Dat zou dus volgens deze theorie pleiten voor een grotere kans op oostelijke winden en kouder weer. Probleem is dat de onderzoekers nog niet begrijpen welk mechanisme schuil gaat achter dit verband, zodat we uiterst voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies."
Volgens de huidige voorspellingen van het KNMI, die tien dagen vooruitloopt, laat het koude weer voorlopig nog op zich wachten.