Lazrak geeft zetel niet terug aan de SP

De uit de Tweede-Kamerfractie van de SP gezette Ali Lazrak geeft zijn zetel niet op; hij gaat door als éénmansfractie. Hij zegt niet in te gaan op het verzoek van SP-leider Jan Marijnissen om zijn zetel in te leveren. Hij bestrijdt dat hier sprake is van zetelroof.

De Socialistische Partij zette Lazrak gisteren hals over kop uit de fractie omdat hij had aangekondigd vandaag de fractievergadering te bezoeken. Marijnissen sprak van een unaniem besluit van de fractie en het partijbestuur. Hij voelde zich "teleurgesteld" en "opgelucht" tegelijk. Volgens Marijnissen weigerde Lazrak zijn salaris af te dragen aan de partij, wat gebruikelijk is bij de SP. Verder neemt Marijnissen het Lazrak nog steeds zeer kwalijk dat hij uit de commissie-Blok stapte die de integratie onderzocht.

Ook Lazrak spreekt van een teleurstelling: ''Ik ben teleurgesteld in mijn partij. Ik ben zelf niet verdrietig, maar wel verdrietig voor de SP zelf'', zei hij vanochtend op Radio 1. Lazrak uitte zware kritiek op het leiderschap van Marijnissen. Hij ontkende bovendien dat hij de afgelopen tijd behalve het salaris van een Kamerlid de maandelijkse toelage van de SP heeft ontvangen. Marijnissen had Lazrak gisteravond nog bestempeld als ''het best betaalde Kamerlid.'' Bovendien vindt Lazrak dat Jan Marijnissen, en de SP, niet hebben kunnen laten zien dat ze bestand zijn tegen kritiek.

Jan Marijnissen liet gisteren al weten dat Lazrak geroyeerd zal worden als SP-lid wannneer hij zijn zetel niet opgeeft.

-
Op hun weblogs besteden de heren Lazrak en Marijnissen ook aandacht aan de kwestie.