Verlies bij piramidespel opeisbaar

Gedupeerde deelnemers aan zogenaamde piramidespelen hebben volgens het Hof in Arnhem 'geen eigen schuld'. Het geld dat gedupeerden kwijt raken aan een piramidespel is dus terug te eisen van de piramidemanagers. De bedragen bij zulke spelen kunnen vaak tot in de miljoenen euro`s lopen.

Een rechtbank had eerder bepaald dat gedupeerden zelf voor 50 procent van de schade op moesten draaien. De redenering achter dit besluit was dat 'een redelijk handelend mens' niet deel zou nemen aan een dergelijk spel.

Het Hof in Arnhem deelt deze mening niet, volgens dit Hof maken de piramide-organisaties gebruik van psychologische manipulaties. Het gevolg hiervan is dat mensen niet in staat zijn om hun eigen verantwoordelijkheid in te zien. Piramidespelen en soortgelijke activiteiten zijn bij de wet verboden, in de wet worden consumenten beschermd tegen zulke manipulaties.

Een piramidespel is een illegaal kansspel waarbij de deelnemers zich eerst moeten inkopen en vervolgens door het aantrekken van nieuwe deelnemers opklimmen in de top. Dit gebeurt totdat het uiterste is bereikt en het geld kan worden geïncasseerd.