Verdachte stof in overheidspand VS

Gisteren is in een pand van de regering in Washington mogelijk het dodelijke gif ricine aangetroffen. Dit is gebleken uit de eerste onderzoeken.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Bill Frist, lieten weten dat alle medewerkers in het regeringsgebouw in orde zijn. Ook werd duidelijk dat het om een 'criminele activiteit' gaat die op die wijze ook onderzocht gaat worden, aldus Frist.

De substantie werd gisteren rond 21.00 uur Nederlandse tijd gevonden in de postkamer van dezelfde aanvoerder gevonden, waarop het gebouw werd ontruimd. Dit maakte de politie gisteravond bekend.

Bill Frist
Bill Frist

De zaak staat mogelijk in verband met het voorval wat zich in oktober vorig jaar afspeelde. Toen werd bij een distributiecentrum in South Carolina een medicijnbuisje met dezelfde dodelijke stof bezorgd. In een brief werd gedreigd de stof over het land te verspreiden als een nieuwe wetgeving voor vrachtwagenchauffeurs niet zou worden aangepast.

De stof ricine, waarvan één milligram voldoende is om een mens te doden, is vrij eenvoudig te maken. Het is een natuurlijke stof, die ontstaat bij de verwerking van ricinezaad tot ricineolie. Tegen de poederachtige substantie, waarbij aanraking al genoeg is voor besmetting, bestaat geen tegengif.

Poederbrief
Het gebouw werd al gauw ontruimd