Mogelijk Brits onderzoek naar inlichtingen Irak

Irak Nadat de Amerikaanse president Bush bekend maakte een onafhankelijk onderzoek aan te kondigen, naar de informatie afkomstig van veiligheidsdiensten in de aanloop naar de oorlog in Irak, zal de Britse premier Blair dit mogelijk ook doen. Er wordt verwacht dat Blair het onderzoek bekend zal maken tijdens een zitting van een belangrijke parlementscommissie.

Vorige week nog zei David Kay, voormalig hoofd van de Amerikaanse wapeninspecteurs, dat het erop leek dat Irak geen onconventionele wapens bezat. De gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten waren voor Blair de belangrijkste reden om mede ten strijde te trekken. De inlichtingendiensten zouden aantonen dat de Iraakse leider Saddam Hussein nucleaire, chemische en biologische wapens bezat.

Tony Blair en Lord Hutton
Tony Blair en Lord Hutton.

Het Hutton-rapport sprak Blair vrij van de beweringen dat de regering informatie had gemanipuleerd om het Britse volk achter een oorlog tegen Irak te krijgen. Volgens een woordvoerder van premier Blair komt er nu toch een onderzoek, omdat vele gegronde vragen overblijven. Hierbij trad de zegsman niet in details over de exacte doelstelling van het onderzoek. Ook ging hij niet in op vragen over de eventuele samenstelling van een commissie die het onderzoek moet gaan uitvoeren.