''Neanderthalers waren geen mensen''

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat de Neanderthaler geen familie, of zelfs geen verre familie van de moderne mens is.

Wetenschappers hebben dit aangetoond met een, zij het omstreden, theorie. Uit een nieuwe driedimensionale schedelvergelijking blijkt dat er zodanig verschillen zijn tussen beide rassen, dat familiebanden voor onmogelijk worden gehouden.

De onderzoekers presenteerden hun conclusies in het Amerikaanse blad 'Proceeding of the National Academy of Sciences'. Voor het onderzoek is een speciaal computerprogramma ontwikkeld dat afbeeldingen maakte van duizenden verschillende schedels, zodat de verschillen goed en duidelijk in beeld konden worden gebracht.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat de uitkomsten van oudere studies, die verklaarden dat Neanderthalers verantwoordelijk waren voor de opkomst van de Homo sapiens, niet correct zijn. Het verschil lijkt klein, maar volgens Dr. Katerina Harvati van de Universiteit van New York "blijft het verschil alsnog enorm groot en zijn de verschillen tussen de vroegere mens, de Cro Magnon, en de huidige mens vele malen kleiner."

Professor antropologie John Hawsk, werkzaam aan de universiteit van Wisconsin, is het niet eens met de conclusies. "Het wekt wel de suggestie dat beide rassen dingen delen. Het verschil in tijd waarin beide soorten leven kan het grote verschil veroorzaken, dat wil nog niet zeggen dat familiebanden onmogelijk zijn."