"Shovel beschermt varkens tegen stress"

Varken Voor veel dieren is de maandelijkse test van het landelijke waarschuwingssignaal een moment om niet naar uit te zien. De dieren, die het geluid niet herkennen, schieten door de sirene in de stress en worden horendol. Varkensboer Pieter van den Burg uit Oostwold (Groningen) heeft een oplossing bedacht om de zeugen uit zijn stal rustig te houden. Afgelopen keren kwam het regelmatig voor dat zijn varkens elkaar plat drukten of vielen.

Vanmiddag om 12:00 uur zal de Groninger met zijn shovel voor de ingang van de stal aan het werk gaan, om zo met de motor het geluid van het luchtalarm te overstemmen. "het motorgeluid van de shovel moet zo hard zijn dat ze al aan het lawaai gewend zijn", zegt de boer. Andere boeren proberen hun dieren rustig te houden door de radio hard aan te zetten, maar van den Burg ziet meer heil in grof geschut.

De varkenshouder heeft de gemeente Scheemda al gevraagd of het alarm misschien een beetje zachter mag, maar vooralsnog heeft de gemeente dit verzoek niet gehonoreerd. Volgens de hulpverleningsinstanties zal het volume in de toekomst alleen maar toenemen.